Groep 1/2b

Een dag in groep 1/2b

 

Elke ochtend starten we, na de inloop, in de kring. De kinderen hebben op deze manier de gelegenheid iets te vertellen of te laten zien en kunnen wij samen de dag openen. De kinderen die naast de juf zitten zijn die dag de hulpjes van de juf. De kinderen die naast de juf zitten bespreken het weerbord. Hier staan de dagen van de week op, de datum en kunnen de kinderen aangeven wat voor weer het is. Op deze manier oefenen we elke dag met de dagen en maanden en zullen deze beklijven. Daarna nemen we met elkaar de dag door. Dit doen we met de dagritmekaartjes die zichtbaar zijn opgehangen in de klas. Indien we starten met werken en spelen, vullen we het keuzebord in. Op het keuzebord staat precies wat de kinderen mogen gaan doen. Het kan een werkje zijn of vrij spelen in de huishoek, bouwhoek of spelen met andere uitdagende ontwikkelingsmaterialen. De kinderen maken drie werkjes per week. Ze bepalen zelf door het keuzebord in te vullen op welke dag ze het werkje maken.


De kinderen spelen en werken twee keer per dag. In de groepen 1 en 2 werken we met thema’s. Om de zes à acht weken staat er een nieuw thema centraal. De werkjes van de kinderen sluiten aan bij het gekozen thema en sluiten aan op het niveau van de kinderen. De werkjes sluiten ook aan bij de belevingswereld van de kinderen. Naast dat we spelen en werken, hebben we ook twee keer per dag een kringactiviteit. De kringactiviteiten stellen rekenen, taal, muziek of wereldoriëntatie centraal. We lezen bijvoorbeeld met elkaar een prentenboek, leren een liedje aan of we doen met elkaar een leuke rekenactiviteit.


Nadat de kinderen hebben gewerkt, spelen de kinderen buiten. We gaan twee keer per dag naar buiten. De kinderen mogen vrij spelen op het schoolplein. Ze mogen gebruik maken van fietsen, steps, of auto’s. Ook zijn er nog andere speelmaterialen aanwezig zoals kleden om een hut te bouwen, autobanden en nog veel meer. De leerkracht zorgt tijdens het buitenspelen ook voor buitenlessen. De kinderen zijn tijdens deze lessen spelenderwijs aan het leren.


De kinderen krijgen op donderdag bewegingsonderwijs van meester Ivo. De kinderen kijken hier altijd erg naar uit. Lessen die meester Ivo geeft zijn op niveau zodat elk kind lekker mee kan gymmen.


De dag wordt in de kring afgesloten. We bespreken de dag met elkaar en zorgen dat we allemaal met een goed gevoel naar huis gaan.

 

Leuk aan onze groep is, 

Er heerst in de groep een fijne sfeer. De kinderen hebben oog voor elkaar en helpen elkaar waar nodig. Er wordt samen gespeeld en samengewerkt. Jij en ik, samen wij.